Apple ecosysteem

Apple producten thuis

Veel van mijn klanten denken dat ik door mijn enthousiasme van het Windows pad ben afgeraakt: ik kan u verzekeren, dat zeker niet.

Hoe kom je dan toch zo bij Apple?

Sorry, even wat historie:
Ik was bijzonder teleurgesteld dat de nieuwe baas van Microsoft niet begreep hoe belangrijk de mobiele telefoon in het geheel van de IT is (geworden). Met de aankoop van Nokia en de de start van de Microsoft Lumia mobiele telefoon had Steve Ballmer (Gates, Ballmer en nu Nadella zijn de ceo’s tot dusver) het heel goed gezien. Microsoft had een mooi ecosysteem: Lumia (mobiele telefoon), xBox (spelcomputer en thuis”pc” verbonden aan de tv), notebook of vaste pc met Windows en op de zaak: Windows computers met Windows (Small Business) Server.
Met het verdwijnen van de mobiele telefoon en de xBox die alleen nog spelcomputer mocht zijn, werd mijn visie op IT ernstig verstoord. Ik vind en vond het een kortzichtige aandeelhouders-visie. En ja, ik ben op de hoogte van hun financiële successen.

Apple daarentegen denkt vanuit de iPhone , de iPhone staat in het centrum en alles daarom heen moet steeds meer met elkaar communiceren. En dit heeft Apple geen windeieren gelegd.

Inmiddels is er dan ook een indrukwekkend rijtje:

· iPhone (15)

· iPads (van klein naar groot, thuis en bedrijf)

· Apple Watch (Series 9 en Ultra)

· Apple Airpods (in en over je oren)

· Apple Homepods (boxjes klein en groot)

· Apple TV (media streaming via je tv)

· Apple computers (van klein naar groot, draagbaar en vast)

· Apple Services (Apple TV, Apple Music, Apple Arcade, Apple Store)

 

Alles aan elkaar gekoppeld door eigen Apple software. Ja dat maakt het een gesloten systeem maar zolang Apple ervoor zorgt dat de wensen van de klant goed ingevuld blijven, werkt dat prima.

Waarom heeft Apple zo’n succes?

Ondanks de prijs wordt het Apple aandeel steeds groter:

· hele hoge kwaliteit van hardware

· Lange levensduur

· Lange ondersteuning van hardware